BAMS Entrance question part 2

Introduction of Ayurveda

1)   Ayurveda is related to

a. Science            b. medicine         c. Philosophy     d. all of them

2)   The oldest system of treatment is

a.Allopathy         b. Ayurveda        c.Yunani              d. Homeopathy

3)   Satwa, raja and tama are

a.Tri guna            b. Tridanda         c. Tridosha          d.      d. All of them

4)   There are…. types of Ayu in Ayurveda

a.2              b. 3            c.4               d. 5

5)   Combination of sareera , mana, indriya and aatma are called as

a.Ayu                   b.Ayurveda         c. Health              d. None

6)   Tri sutra in Ayurveda consists of

a.Dosha, dhatu , mala   b. Hetu, linga. aausad

c.Aausad, ayu, aatma    d. Swata, raja, tama

7)   The treatment in Ayurveda is based on

a.Tridosha       b. Micro organisms         c.Panchamahabhut  d. Saptadhatu

8)   There are ….. branches of Ayurveda

a.8              b. 7             c. 4             d. none

9)   Rasayan tantra is also called as

a.Jara vigyan  b. Visha vigyan   c.Chemical science          d. Chemistry

10)    Kaya chikitshya is related to

a.ENT          b. General medicine      c.Childrens and olds    d. Surgery

11)       Shalya tantra is related to

a.ENT           b. General medicine  C.Childrens and adults         d. Surgery

12)    Kumarbhritya deals with

a.Disease of children          b.Disease of pregnant women

c.Disease of old people      d. a and b both

13)    Rasayan tantra is related to

a. Sexuality                                               b. Mental state

c.Re- establishment of youngness           d. all of them

14)    Vajikaran tantra is related to

a.Jara vigyan       b. Vrisha vigyan           c.Sex science     d. Seience of bet

15)    The mental condition and mental state is related to

a.Agad tantra      b. Vajikaran tantra

c.Bhut vigyan      d. Rasayan tantra

16)    Agnivesh tantra is the oldest name of

a.charak samhita          b. susruta samhita

c.ashtanga sangraha     d. Bhel samhita

17)    Charak samhita was written in

a.500B.C.            b. 1500B.C.        c.2500B.C.          d.3500B.C.

18)    Charak samhita mainly deals with

a.Surgury   b. ENT       c.general medicine       d. god and godess

19)    Father of general medicine

a.Charak             b. susruta   c.Hippocrates      d. Da vinchi

20)    There are … sasthans and … chapter in charka samhita

a.8,120       b. 120,8               c.8,66          d. 66,8

21)    Susruta samhita mainly deals with

a.Surgury   b. ENT       c.general medicine       d. god and godess

22)     There are … sasthans and … chapter in Susruta samhita

a.8,120 and 65              b. 120,8 and 66

c.8,120 and 66              d. 66,8 and 120

23)    Who wrote kashyap samhita

a.Jeevak     b. Kashyap                   c.Bhel        d. Bhagbhatta

24)    Samhita found in Nepal is

a.Charak samhita b. Kashyap samhita

c.Bhel samhita    d. susruta samhita

25)    Kashyap samhita deals with

a.Surgury   b. ENT       c.general medicine       d. Kaumarbhritya

26)    Brithat traye consists of

a. Charak samhita, susruta samhita, Kashyap samhita

b. Charak samhita, susruta samhita, Bhagbat samhita

c. Bhavprakash, saranghar and madhav nidan

d. Bhab prakash, madhav nidan, nagarjhuna

27)    Laghu traye consists of

a. Charak samhita, susruta samhita, Kashyap samhita

b. Charak samhita, susruta samhita, Bhagbat samhita

c. bhab prakash, saranghar and madhav nidan

d. bhab prakash, madhav nidan, nagarjhuna

28)    First Ayurveda education in Nepal was conducted in

a.1985 B.S          b. 1885 B.S         c.2053B.S   d. 1974B.S

29)    Naradevi hospital was establish in

a.1985 B.S          b. 1885 B.S         c.2053B.S           d. 1974B.S

30)    Singadarbar vaidhya khana was establish by

a.singha malla     b. jay prakash malla

c. pratap malla    d. gunakamadev

31)    Goal of Ayurveda dosent include

a.  dharma           b. yasa        c. mokshya                    d. kama

32)    … is responsible for body movement, excitation sensation like quick action etc

a.vata         b. pitta       c. kapha     d. all of them

33)    vata consists of predominance of

a. vayu and aakash       b. Agni

c. jala and prithivi        d. all 5 mahabhuts

34)    Pitta is pre dominance of

a. vayu and aakash       b. Agni

c. jala and prithivi        d. all 5 mahabhuts

35)    kapha is predominance of

a. vayu and aakash       b. Agni

c. jala and prithivi        d. all 5 mahabhuts

36)    Physical volume or mass of living organisms is predominantly composed by

a.vata                   b. pitta       c. kapha               d. all of them

37)    All the chemical process in our body is due to

a.vata                   b. pitta       c. kapha     d. all of them

38)    There are … types of vata

a.3                        b. 4             c.5              d. 6

39)    Pran vayu lies in

a.Shir                   b. hridya              c.vrikka               d. pliha

40)    Udan vayu lies in

a.Shir                   b. hridya              c.vrikka               d. uraha

41)     Pachak, sodhak, ranjak, alochak, and bhrajak are types of

a.vata                   b. pitta       c. kapha               d. agni

42)    Which mahabut is predominant in rasa dhatu?

a.Jala                    b. Agni       c.Aakash              d. Vayu

43)     Which mahabut is predominant in rakta dhatu?

a.Jala                    b. Agni       c.Aakash              d. Vayu

44)    Which mahabut is predominant in aasthi dhatu?

a.Jala                    b. Agni       c.Aakash              d. Vayu

45)     Which mahabut is predominant in mamsa and meda dhatu?

a.Jala                    b. Agni       c.Prithivi            d. Vayu

46)    Aakash mahabut is predominant in … dhatu.

a.Mamsa              b. Meda     c.Majja                 d. Sukra

47)    What is the characteristic of aakash mahabhut?

a.Sabda      b.Sparsha            c.Rupa       d. Rasa

48)    What is the characteristic of vayu mahabhut?

a.Sabda      b.Sparsha            c.Rupa       d. Rasa

49)    What is the characteristic of prithivi mahabhut?

a.Sabda      b.Sparsha            c.Rupa       d. Gandha

50)    What is the characteristic of tej/ aagni mahabhut?

a.Sabda                b.Sparsha            c.Rupa                 d. Rasa

One thought on “BAMS Entrance question part 2”

  1. 1.d 2.b 3.a 4.c 5.a
    6.b 7.a 8.a 9.a 10.b
    11.d 12.d 13.c 14.b 15.c
    16.a 17.b 18.c 19.a 20.a
    21.a 22.c 23.a 24.b 25.d
    26.b 27.c 28.a 29.d 30.c
    31.b 32.a 33.a 34.b 35.c
    36.c 37.b 38.c 39.a 40.d
    41.b 42.a 43.b 44.d 45.c
    46.c 47.a 48.b 49.d 50.c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *